Mitt liv inom hemstädning

Jag kommer nu att ägna några inlägg åt att se bakåt. Det är inte ofta det händer. Faktum är att det är i stort sett aldrig, både privat och i bloggen. Nej, jag brukar försöka hålla blicken fokuserad framåt. Blicka mot det som ännu inte varit. Mot horisonten. Mot framtiden. Så, nu ska jag i alla fall göra tvärtom under några veckor, och blicka mot tiden då jag arbetade med hemstädning. Jag ska först gå igenom hur detta gick till.

Jag har precis slutat gymnasiet och kunde inte bestämma mig för vad jag ville göra. Hemstädning fanns inte i min förståelsehorisont. Det var något mamma arbetat med hela mitt liv och därför något jag vägrade göra. Nej, jag ville göra något annat. Vad som helst egentligen. Så, jag vankade av och ann hemma. Kompisarna fick jobb, en efter en, men jag fick inget. Jag sökte knappt.

De andra arbetade på mataffärer och jag kände att jag inte kunde tänka mig något tråkigare. Ja, bortsett från hemstädning då förstås. Sedan berättade några kompisar att de börjat arbeta på förskola och då blev plötsligt det världens tråkigaste arbete i mina öron. Ja, återigen: förutom hemstädning då.

Sedan gick veckorna och blev till månader. Månaderna tickade på och årstiderna susade förbi utanför fönstret. Sedan var det dags för månaderna att bli till ett helt år. De som var ett år yngre än jag tog studenten. Jag hade fortsatt inget jobb. Mamma gick till sitt, på hemstädningen, varje dag och frågade om hon skulle höra sig för. På årsdagen från när jag tog studenten stod jag på vår balkong. Nedanför åkte flaken med glada ungdomar. Jag tänkte då att jag inte hade gjort någonting. Inte ett endaste dyft på ett helt år. Det kändes patetiskt.

När mamma kom hem samma eftermiddag, efter en dag av hemstädning, så hade jag tänkt klart. Jag mötte henne i hallen, såg på henne när hon tog av sig skorna, och nickade. Jag skulle testa hemstädning. Ja, förutsatt att det fanns några jobb där såklart. Detta återstod att se. Som tur var så sökte de personal som kunde ta över efter en mammaledig. Jag tackade omedelbart ja och det blev hemstädning i 3 års tid för mig.

Mer om detta – om mitt liv inom hemstädning – nästa vecka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *